Bedwantsen

Bedwantsen komen steeds vaker voor in Nederland. Vooral hotels hebben last van het beestje, dat zich verspreid via bagage. Als mensen in een besmette kamer hebben geslapen, is het mogelijk dat ze het insect via hun bagage meenemen naar hun eigen huis. De bedwants is een klein insect dat zo’n 5 tot 6 millimeter lang wordt. De vrouwtjes zijn iets langer dan de mannetjes. De kleur van het beestje is roodbruin, maar na een bloedmaaltijd wordt de kleur donkerrood. Bedwantsen kunnen bij de juiste temperatuur, dit is 18 tot 20ºC, zo’n 9 tot 15 maanden oud worden. Als de temperatuur te laag is, dus ongeveer 15ºC, staat de ontwikkeling van de dieren stil. In principe legt een vrouwtje ongeveer 100-200 eitjes in haar leven in setjes van 2 tot 12 per dag. Bij een temperatuur van 25ºC kunnen ze echter wel meer dan 500 eitjes leggen.

Bedwantsen leven van bloed van onder andere de mens. In principe kan het insect op het hele lichaam bijten, maar de benen lijken vaak populair. De steeksnuit van het dier bestaat uit een bloedzuigend buisje en een verdovend en anti-stollend buisje. Dit tweede buisje zorgt ervoor dat de mens de beet niet voelt en dat het bloed niet gaat stollen, zodat de bedwants kan blijven zuigen totdat hij verzadigd is. De bultjes die op de huid achterblijven bij mensen nadat ze gebeten zijn, kunnen overlast veroorzaken. Het is echter nog niet niet bewezen dat de dieren ziektes kunnen overbrengen door hun beet.

Schade door bedwantsen

Als bedwantsen bij iemand bloed hebben gezogen, kan dat bij de gastheer huidirritatie veroorzaken via het speeksel van de zuigsnuit. Er ontstaan zwellingen op plaatsen waar de bedwantsen gestoken hebben en bij een grote hoeveelheid steken kan iemand zich onwel gaan voelen. Ook ontstaan er wondjes die littekens kunnen veroorzaken als ze opengekrabd worden.

  • Huidirritaties
  • Gevoel van onbehagen
  • Aantasting van goede naam (hotels)

Bedwantsbestrijding

Bij bestrijding van bedwantsen wordt er ten eerste goed geïnventariseerd waarheen de beesten zich precies verspreid hebben. Om de beesten goed te bestrijden, moet de gehele kamer bestreden worden. Wanneer we namelijk alleen lokaal bestrijden, vluchten de beesten en zal de overlast blijven. In kamers waar de bedwantsen geen mogelijkheid hebben tot vluchten, bestrijden we vaak door middel van een hittebehandeling waarbij we de ruimte tot ruim 60°C opwarmen. Als het niet mogelijk is om de eventuele kieren (en dus vluchtwegen) af te sluiten, behandelen we op andere manieren. Naast onze behandeling, zult u zelf ook uw beddengoed goed moeten wassen op een hoge temperatuur om ervoor te zorgen dat er absoluut geen levende beestjes meer zijn.

Laat bedwantsen grondig bestrijden.

Geef bedwantsen geen ruimte. Kies een deskundige ongediertebestrijder. Neem contact met ons op voor advies.

Contact

Preventie

Bedwantsen verspreiden zich door mee te liften met goederen of bagage vanuit een besmette ruimte. Dit betekent dus dat u nooit spullen uit een besmet gebied mag verplaatsen.