Huiszwam

Huiszwam is voor gebouwen de meest gevaarlijke schimmelsoort. Als de omstandigheden gunstig zijn, verspreidt de zwam zich snel en zal het binnen een korte tijd een complete constructie aantasten. De schimmeldraden zijn uiterst dun: ongeveer 0.0016 millimeter dwarsdoorsnede. Soms zijn er aan het oppervlak van hout vlokvormige schimmeldraden te vinden met een iets grotere dwarsdoorsnede. Als er sporen aanwezig zijn, zijn ze roodbruin van kleur en elliptisch gevormd. Het lijkt een beetje op bruin stof.

De oorzaak van alle zwamsoorten licht bij vochtigheid. Sporen ontwikkelen zich op hout dat minstens 20% vocht bevat. De ontwikkeling vindt het beste plaats bij een temperatuur van 23?C. Het hout wordt erg diep aangetast door de schimmeldraden. Deze draden verspreiden zich eveneens over de muren.

Schade die huiszwam veroorzaakt

De huiszwam produceert stoffen die de celwanden van het hout afbreken. Het aangetaste hout kleurt bruin en wordt zacht. Er ontstaan ook krimpscheuren in het hout. De draagkracht van balken en vloerdelen vermindert hierdoor sterk. Doordat de huiszwam in staat is om zelf vocht te vervoeren, is droog hout uiteindelijk ook niet meer veilig voor aantasting. Uiteindelijk kan een gebouw of woning snel in verval raken, doordat de constructie ernstig aangetast is.

  • Afbreking van het hout
  • Scheuren
  • Vermindering draagkracht
  • Constructieschade
  • Gevaar voor instorting

Huiszwam bestrijden

Het is essentieel om de houtaantasting door de huiszwam uiterst grondig te behandelen. Wanneer er na behandeling resten van de schimmel in het hout achterblijven, zal de zwam weer terugkeren. Daarbij is het van belang om de oorsprong vocht op te sporen en te stoppen.

Vermoedt u last te hebben van huiszwam? Maak een afspraak voor een inspectie. Wij brengen het probleem in kaart en stellen dan een behandelmethode op.

Wees er op tijd bij

Grijp tijdig en grondig in bij schimmels en zwammen. Bel ons voor een inspectieafspraak.

Contact

Preventie

De aantasting door huiszwam ontstaat op vochtige plekken. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk vocht in uw ruimtes komt.