Spinnen

Spinnen behoren tot de meest voorkomende insecten in Nederland. Hoewel de meeste mensen maar een paar soorten kennen, komen er hier zo’n 700 soorten voor. Spinnen bestaan uit twee delen: het voorste deel bestaat uit de kop en het borststuk, het achterste deel is het achterlijf. De kop heeft twee sterke kaken en meestal 8 ogen. Aan dit voorste stuk bevinden zich de poten. Het achterste stuk bevat de spinklieren. De meeste spinnen worden (poten en uitsteeksels niet meegerekend) niet groter dan 1 cm. Er zijn echter wel spinnen die een aantal centimeters langer worden. De kleinste spinsoorten zijn slechts 0,7 millimeter lang.

Met name in de zomer zult u in en rondom uw huis of woning veel spinnen aantreffen. Zeker richting het einde van de zomer komen veel mannelijke spinnen uit hun hol om een vrouwtje te vinden voor de paring. Er is geen specifieke plek waar spinnen zich het liefst in huis bevinden, want sommige spinnensoorten zitten liever op een droge plek (zoals de zolder) en andere leven liever op een vochtige plek (zoals de kelder). Overigens heeft de hoeveelheid spinnen op een plek niks te maken met hygiëne. Een hygiënisch huis kan wel 1500 spinnen bevatten. Over het algemeen zijn er spinnen op alle plekken waar ook insecten zijn.

Schade door spinnen

Veel mensen zijn zeer bang voor spinnen en dat is niets voor niets. Ze kunnen ziektes overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme. Schade die ontstaat door spinnen is de bevuiling van ramen, kozijnen en boeidelen door hun uitwerpselen. Deze uitwerpselen tasten uw schilderwerk aan. Spinnenwebben veroorzaken veel hinder bij ramen en deuren. Het stof dat erin verzameld wordt, kan brandgevaar opleveren.

  • Knaagschade
  • Bevuiling en schade aan schilderwerk (uitwerpselen)
  • Brandgevaar
  • Stank, onrust
  • Ziektes

Spinnen bestrijden

Buiten mogen spinnen niet bestreden worden. Wel is het mogelijk om spinnen te weren. Hiervoor word een biologisch product gebruikt. Nadat alle spinnen, spinrag en nesten zijn verwijderd, worden de naden, kieren, kozijnen e.d. ingespoten met dit biologisch product. Dit zorgt ervoor dat de spinnenwebben niet meer kunnen hechten aan de ondergrond. Bij een spinnenplaag binnen in uw woning of bedrijfspand mogen spinnen wel bestreden worden. 

Overlast door spinnen?

Wij verwijderen spinnen en weren de aanwas van nieuwe spinnen op een milieuvriendelijke manier. Neem contact op voor vrijblijvend advies.

Contact

Preventie

Verwijder met regelmaat spinnenwebben en nesten en zorg dat uw verlichting rondom uw pand niet hele nachten brandt. Dit lokt namelijk insecten naar het pand die weer een voedselbron zijn voor spinnen. Voorkom schuilplaatsen direct tegen uw woning, zoals rolcontainers of houtstapels. Stofzuig binnen met regelmaat en let daarbij vooral op plekken achter kasten en onder meubilair.