Wespen

De gewone wesp is de meest voorkomende wespensoort in Nederland. Deze wesp valt onder de papierwespen, die hun naam te danken hebben aan hun nest dat van hele dunne laagjes houtvezels is gemaakt, waardoor het lijkt op een nest van papier.

Dit nest ontstaat nadat de koningin in april uitvliegt om een willekeurige plaats voor haar nest te vinden. Hierna bouwt zij het begin van het nest en legt ze eieren. Uit deze eerste eieren komen werksters die verder aan het nest gaan bouwen. De koningin zelf verlaat het nest niet meer en legt alleen nog maar eieren. De werksters zorgen voor voedsel en verzorgen de jongeren. Doordat de koningin niet stopt met eieren leggen groeit het nest de hele zomer door en kunnen er uiteindelijk wel 3000 tot 5000 wespen in één nest zitten. Aan het einde van de zomer, rond augustus, legt de koningin eitjes waar mannetjes en nieuwe koninginnen uitkomen. Nadat deze mannetjes de nieuwe koninginnen hebben bevrucht, sterven ze en gaan de nieuwe koninginnen een plek zoeken om te overwinteren. De oude koningin en werksters sterven en de nieuwe koninginnen beginnen weer vooraan in dit verhaal.

De koningin kan een plaats voor haar nest vinden in uw woonomgeving, bijvoorbeeld in een spouwmuur of onder een dak. Rondvliegende wespen komen op zoetigheid, voedsel of resten af.

Overlast door wespen

Wespen houden van zoetigheid, waardoor ze vaak in de buurt van mensen komen. De meeste wespen zijn alleen agressief in de buurt van hun eigen nest. In principe is het gif van een wesp ongevaarlijk. Wanneer een wesp direct in een bloedvat steekt of als iemand overgevoelig is voor histamine of apitoxine, kan het echter wel gevaarlijk worden. Dan is het verstandig om een arts te bezoeken.

  • Schrikreacties en onrust
  • Aanvreten van voedsel
  • Gevaar bij overgevoeligheid

Wespenbestrijding

Bij wespenbestrijding spuiten we het nest in met een poedervormig insecticide. De wespen nemen dit poeder mee naar de kern van het nest en verspreiden zo ons bestrijdingsmiddel. Binnen een paar uur zou de hele wespenpopulatie uitgeroeid moeten zijn en kan het nest worden verwijderd. Het is belangrijk dat u nooit zelf de uitvliegopening van een wespennest dichtmaakt!

Voorkom een wespenplaag

Ziet u ongewoon veel wespen in uw omgeving? Voorkom verdere toename! Neem uit voorzorg contact met ons op.

Contact

Preventie

Om wespen in uw buurt te voorkomen, kan het handig zijn om horren in open ramen en deuren te plaatsen. Ook is het aan te raden om vuilnisbakken en dergelijke goed af te sluiten, zodat de wespen niet aangetrokken worden door eventuele zoetigheid of andere soorten voedsel. Tevens kunt u spouwmuurroosters plaatsen en is het verstandig om spleten en kieren rondom de woning af te dichten om te voorkomen dat nieuwe koninginnen hun nest hier bouwen.