Zilvervisjes

Hoewel er niet veel soorten franjestaarten (bij de meeste mensen bekend als zilvervisjes) voorkomen in Nederland, zullen de meeste mensen wel eens een zilvervisje of papiervisje gezien hebben. De insecten zijn platte, langwerpige en vleugelloze beesten die bedekt zijn met fijne schubben. Qua kleur zijn ze allemaal zilverachtig of grijs, waardoor zilvervisjes nog wel eens worden verward met ovenvisjes en papiervisjes.

Doordat zilvervisjes lichtschuw zijn, leven ze vaak op verborgen plekjes en zult u er ook niet snel veel bij elkaar zien. Als een verstopplek zichtbaar wordt, gaan de zilvervisjes snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen. Ze voeden zich meestal met organisch voedsel zoals suiker, graan en meel, maar ook met complexere koolhydraten, zoals zetmeel, stijfsel en lijm. Zilvervisjes kunnen een aantal maanden zonder voedsel overleven.

De zilvervisjes worden vooral aangetrokken tot koele ruimtes met een hoge luchtvochtigheid (75 tot 95 procent luchtvochtigheid). Ze zijn dus veel te vinden in badkamers, kelders, toiletten en keukens. Soms zijn ze ’s morgens te vinden in gootstenen waar ze ingegleden zijn en waar ze niet makkelijk uitkomen omdat ze niet goed kunnen bewegen op gladde ondergronden.

Nadelen van zilvervisjes

Over het algemeen leveren zilvervisjes weinig tot geen schade op. In grote aantallen kunnen ze echter wel schade veroorzaken aan bijvoorbeeld papier, behang, boeken, kleding en ander synthetisch materiaal. Ook worden ze door hun broze exoskelet snel geplet, waardoor er een stoffige substantie achterblijft die overlast kan veroorzaken.

  • Bevuiling
  • Schade aan papier en kleding
  • Loslaten behang

Bestrijding en wering van zilvervisjes

De bestrijding van zilvervisjes heeft vooral te maken met het omlaag brengen van de luchtvochtigheid en het weghalen van de mogelijkheden om binnen te komen. Een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 50% is dodelijk voor de dieren. Het kan hierbij helpen om goed te ventileren. Door naden en kieren te dichten wordt ervoor gezorgd dat de dieren niet meer binnen kunnen komen. Dit moet wel zeer precies gedaan worden, want de dieren zijn erg klein en dun waardoor ze door de kleinste openingen naar binnen kunnen komen. Ook het laaghouden van de temperatuur kan helpen, omdat eitjes worden gelegd bij een temperatuur van 25ºC.

Zilvervisjes kunnen ook bestreden worden door naden en kieren te behandelen met een residueel middel. Dit kan enkele malen herhaald moeten worden. Soms kan het noodzakelijk zijn om deze behandelingen ook in aangrenzende panden uit te voeren.

Genoeg van zilvervisjes?

Laat zilvervisjes, papiervisjes en franjestaarten in één keer voorgoed verwijderen. Neem contact met ons op voor advies.

Contact

Preventie

Houd de relatieve luchtvochtigheid onder de 50%, door voldoende te ventileren en houd de temperatuur zo laag mogelijk. Maak naden en kieren dicht om de verspreiding te bemoeilijken.